30 Kasım 2014 Pazar

Ay'ın Minik Bir Parçası Ankara'da!


Bahsi geçen yer 1968 yılında açılan Tabiat Tarihi Müzesi. İç içe bulunduğumuz, hükmetmeye çalıştığımız ancak muhtaç da olduğumuz doğayı tanımak için doğa tarihi müzeleri oldukça önemlidir. Özellikle çocuklara yönelik geziler düzenlenen müzede güneş sisteminden dünyanın oluşumuna, canlı yaşamının evrimsel sürecinden birbirinden ilginç değerli-yarı değerli kayaçlara kadar birçok şey mevcut.




Dışarıda birkaç dinozor maketi ile taşlaşmış ağaç gibi eserler sergilenmekte.  İçeri ilk girdiğimizde ise karşımıza gezegenleri tanıtan bir bölüm çıkıyor. Burada başlıkta da belirttiğimiz Ay taşını görebilirsiniz. ABD ve Türkiye'nin müttefikliğini temsilen 1972 yılında hediye edilen taşın değeri yaklaşık 5 milyon dolar. Ayrıca taşın hemen yanındaki Türk bayrağı da Apollo 17 ile Ay'a götürülüp geri getirilmiş. Durumu böyle anlatınca karşımıza çok etkileyici bir taş çıkacak sanırım diye gitmemekte fayda var, çünkü taş o kadar küçük ki düzgün görebilmek için büyüteç konulmuş. Ayrıca ABD aynı hediyeyi onlarca ülkeye daha vermiş. 


ABD'nin Hediyesi: Ay Taşı ve Ay'a Götürülmüş Türk Bayrağı
Yukarıya çıkmadan müzenin oldukça önemli olduğunu düşündüğüm görme engelliler bölümü var. Buradaki eserler müzenin çeşitli yerlerindeki eserlerin taklitleri. Görme engelliler bunlara dokunabiliyor, yanlarındaki bilgileri okuyabiliyor. Yukarı çıkarken adım adım dünyanın oluşumunu şekiller ve bilgi verici yazılarla okuyabiliyoruz. 



Dev Ammonit
Bu ilk katta canlıların kemikleri, fosilleri bulunuyor. Ankara'nın milyonlarca yıl önce denizin altında olduğunun kanıtlarından yalnızca biri olan 190 milyon yıl kadar önce yaşamış Dev Ammonit fosili; Amirakan Ulusal Tarih Müzesi'nde sergilenen T. Rex'in orjinal kafatası kalıbı; fillerin atalarından biri olan, 5 milyon yıl önce yaşamış, Fransa Doğa Tarihi Müzesi'nce hediye edilen Gomphotherium Augustidens; Asya fillerinin temsilcisi 3500 yıl öncesine ait Maraş Fili; 2002 yılında Adana-Yumurtalık sahiline vuran uzun balina bu katta yer alıyor. Müzenin en kaliteli yeri hayvan canlandırmalarının olduğu diyorama kısmı. Burada Ankara'da vurulan Anadolu Panteri (Pardus) de sergilenmekte. Buradaki bilgi şemalarında canlıların evrimsel süreci anlatılırken primatlara da yer vermiş olmaları şaşırtıcı bir gelişme. 


Maraş Fili (3500 yıl önce)
Gomphotherium Angustidens (5 milyon yıl önce)


Üstte: Uzun Balina





Anadolu Panteri
İkinci katta ise birbirinden ilginç kayaçlar bulunuyor. Ayrıca Türkiye madencilik tarihi bölümünde geçmişte kullanılmış alet-edevat, kömür çeşitleri bulunuyor. 



















Müzenin hemen karşısında ise Enerji Parkı var. İç kısımda basit modeller, dış kısımda yenilenebilir ve yenilenemez enerji üretim teknikleriyle ilgili rüzgar türbini, kömür madeni, petrol rafinerisi örnekleri var. Şuan yenileme çalışmaları yapıldığından dolayı kapalı. 

Müze girişi ücretsiz.
Pazartesi hariç hergün 09:00 - 17:00 arası açıktır.
Tam yeri harita kısmında görebilirsiniz, giriş için MTA'nın Yüzüncü Yıl Kapısı kullanılmakta.

Enerji Parkı




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder